Evenemang

Uthyrning av stuga

Den lilla flygelbyggnaden innehåller ett litet sovrum, hall, dusch, toalett, kök med vedspis samt ett stort vardagsrum.
Bostaden är för närvarande uthyrd till den 1 oktober 2015. Månadshyra är 3000 kr plus uppvärmning och el. Ring 0730 311 422 Eva-Marie om du vill komma och titta. 
Den större flygelbyggnaden innehåller två sovrum och hall på övre plan, vardagsrum, stort kök med vedspis, hall, dusch och toalett. Denna bostad är också uthyrd tills vidare.

Rekreation, längdåkning

Vintertid finns det många olika möjligheter till rekreation, sport och avkoppling. Det är många som åker vägen upp till Ljungåsen för att åka skidor. Där finns många olika längdåkningsspår i olika svårighetsgrad och man har en vidunderlig utsikt över bygden.

Utförsåkning

Lite längre bort finns en bra utförsåkningsanläggning som heter Fjällberget. Här utbildas många ungdomar till skidinstruktörer och som vi sedan kan möta på olika fjällanläggningar runt om i landet. Det är en bra nybörjarbacke men även den kräsna kan njuta av fin åkning. Vill man ha ytterligare valmöjlighet finns Säfsens anläggning ca 5 mil härifrån och likaså Borlänges Romme Alpin. 

Golf och bad

Ett par km från Björnhyttan finns 9 håls golfbanan Svanskogen. Banan ligger väldigt högt och är mycket välskött.
En bit längre bort finns badplatsen Kyrkviken i sjön Hörken. Det är långgrunt och det finns omklädningshytt samt servering under högsäsong, långa bryggor och bra lekplats för de mindre barnen.

Motorcyklar

12 tom 15 juni 2012 invaderades Björnhyttan av ett 50-tal av Frimurarnas motorcyklister från Sverige, Norge, Danmark och Finland inklusive Åland. Två rundturer gjordes i Dalarna med besök på bland annat Frimurarlogen i Falun. 
Zornmuseet var också ett av delmålen liksom att deltagarna fick prova på att smida hos Erik Vargtand i Bispbergshyttan. Däremellan serverades god mat i trevlig miljö i magasinet på Björnhyttan. Evenemanget var mycket uppskattat.

Rotary

Den 19 juni 2012 samlades Ludvikas Rotary klubb här för s.k. change over, dvs. den gamla styrelsen avtackas och den nya introduceras. Endast för inbjudna. 

Midsommar

Midsommarafton samlas Björnhyttans Byalag för gemensamt midsommarfirande vid den fina badplatsen. Vi leker och äter sill och potatis. Som avslutning ett år bjöd Christine på en av sina fina tårtor. I år fick vi vara i vårt gemensamma tält eftersom regnet hängde i luften men det gick bra det med.

Bröllop

Fredagen den 27 juli 2012 var det bröllopsfest i magasinet. Endast för inbjudna gäster. Det var en av de få dagarna under sommaren 2012 som det var fint väder. Tur ska man ha.

Ölpoolen är klar

Gudstjänst

Grangärde församling och Frimurarlogen De tre blossen i Ludvika anordnade gemensamt en gudstjänst den 19 augusti 2012. Det blev sång och musik samt predikan. Efteråt serveras kaffe med dopp. Cirka 30 personer var med och det var mycket bra sång av Ellinor Brodin. En trevlig och tankvärd predikan hölls av Håkan Henriksson och som vanligt hade vi tur med vädret.
Detta evenemang har nu blivit en tradition. 2013 hade vi ca 40 besökare och även denna gång fick vi åhöra en fin predikan och njuta av musik och sång.
2014 inträffar gudstjänsten den 17 augusti kl. 15.00. Det blir sång och musik samt predikan förstås. Kaffe serveras inne i Magasinet.
Välkomna

25 augusti

Lördagen den 25 augusti 2012 var det stort bröllop på Björnhyttan med runt 70 gäster. Maten serverades högst upp i Magasinet. Vildsvin stod på menyn och efteråt var det kaffe och en av Christines fina tårtor. Rosorna på tårtan är gjorda av sockerpasta.
Tårtan var i fyra våningar och fantastiskt god.

SPF

Den fjärde september 2012 var SPF Grangärde här på lunch. Före maten fick deltagarna följa med på en rundvandring med guide. Sedan åt man en medeltida inspirerad lunch i Magasinet och måltiden avslutades med en riktigt smaskig saffranspannkaka och kaffe.

Bröllop

Redan i mars hade vi det första arrangemanget för 2013. Trots många minusgrader, vintern har ju varit ihållande, hade vi bröllop i magasinet. Gästerna var förvarnade om kylan och hade varma medeltidskläder. Allting var i medeltida stil, ung som gammal var ut-/uppklädda.

Björnhyttans dag

Varje sommar, vanligtvis sista veckan i juli, firar vi i bygden Dan Andersson genom att ordna olika arrangemang runt om i trakten till minne av den omtyckte skalden. Här i Björnhyttan Brukar vi fira det under Björnhyttans dag. Då brukar vi ha marknad, mat- och kaffeservering, underhållning av någon bra artist. T.ex har Staffan Hellstrand, Pajso, Rolf Jacobson, Heidi Bayer m.fl. varit här och vi har också haft konstutställning i magasinet.  
Mycket folk har det varit. Och de flesta åren har vi haft vi tur med vädret. Bara ett år hade vi riktigt skyfall men tack och lov så kunde vi klämma ihop oss inne i Magasinet.
2013 var det ett jubileumsår, Dan Andersson-veckan firade 25 år. I Björnhyttan uppmärksammade vi det lördagen den 3 augusti. Som vanligt fanns det hantverkare, en utställning, barnaktiviter m.m. Göteborgsgruppen Volodja underhöll och senare på dagen sjöng Emilia Östergren egna låtar. 
2014 har vi gjort ett uppehåll. Även under 2015 gör vi ett uppehåll beroende på flera andra uppbokningar. 
Så här fint klädda brukar vi vara under Björnhyttans Dag.

Konst i Byn

2014 arrangerade Byalaget Konst i Byn tillsammans med 8 andra byar, bland andra Svabensverk, Gammelstilla, Mo med flera byar i Hälsingland-Gästrikland-Dalarna. Det är ett interregionalt konstprojekt där vi samarbetar kring en Land Art-utställning på temat And-rum. Ett flertal kända konstnärer var representerade, bland andra Erik Vargtand, Åsa Karner, Björn Flinth, Tosca Leenderts, Nina Wennström och Christine Tomtlund. Utställningen var utomhus vid Björnhyttans Herrgård. Den invigdes den 15 juni kl. 15.00. Medarrangör var NBV studieförbund. Det var invigningstal, musikunderhållning, visning av utställningen och naturligtvis lite fika. Utställningen var öppen hela sommaren fram till och med 31 augusti då vi avslutade med en mörkerpromenad då konstverken endast belystes med facklor och ficklampor. Roligt att se hur en utställning förändrades bara för att den belystes på olika sätt.
Välkomna

Din rubrik

Under 2015 har vi flera evenemang. Vi börjar med att ha en whiskyprovning i Magasinet i maj för Björnhyttans Vänner, sedan blir det bröllop både i midsommar och senare även i september. Gudstjänsten blir den 16 augusti. 
Nedanför syns tårtan som gjordes till det första bröllopet.
Fjärilstema

Hyra för ett arrangemang

Om du skulle vilja hyra Björnhyttans lokaler för ett arrangemang var god ring Christine tel 0738 209 777 eller Eva-Marie tel 0730 311 422.
Tala om dina krav så försöker vi komma med förslag och prisuppgift. Men snälla var ute i god tid så vi hinner ordna allt.
Här är det dukat till bröllop på översta våningen i magasinet