Familjerna Tomtlund - Andersson

Eva-Marie och Thorbjörn

Vi är två pensionärer som på ålderns höst gjorde precis som alla andra i vår bekantskapskrets, vi sålde vårt kära hus, som låg i Valbo. Men tvärtemot andra köpte vi ett nytt, mycket större tillsammans med vår yngsta dotter och hennes man. Vi ville komma närmare våra tre döttrar som alla bodde söderut, Christine i Söderbärke, Cecilia i Lilla Edet och Cathrine i Ystad.
Vi letade länge innan vi hittade vårt drömhus. Det var ju egentligen alldeles för stort, men när Christine och Mats kunde tänka sig att dela boendet med oss så blev det ett annat läge.
Vi flyttade in i oktober 2009. Som tur var hade vi en lång och snöfri höst, så vi hann få ordning på det mesta. Det blev en hel del brandkårsutryckningar med läckande tak m.m. men till slut så fick vi det att fungera någorlunda. Vi bor på varsitt plan i stora huset. Till och börja med fanns det bara kök på plan två så bland det första vi gjorde var att göra om kontorsdelen på nedre botten till kök, skafferi, förråd och matsal.

Christine och Mats

Christine är vår yngsta dotter. Hon bor ihop med Mats som är ambulanssjuksköterska. Christine är en typisk konstnär men otroligt gullig och omtänksam. Hon älskar djur och målar mycket. Hennes porträtt av djur är fantastiska, man ser vartenda hårstrå.
När vi hade hittat det här huset var det inte svårt att övertala dem att flytta med. Här fanns möjlighet för dem att utveckla sitt cateringföretag Värdshuset Kaggen och det fanns även möjlighet för Christine att bygga upp sin verksamhet med konst och galleri. Tillsammans skulle vi nog också orka sköta detta stället.

Första vintern

Så kom den första snön och med den riktigt låga temperaturer. Vattnet frös både inne i stora huset, i ena flygeln och inte minst i stallet. Vi fick bära allt vatten i flera veckor innan allt fungerade igen. Puh. Vad hade vi givit oss in på!!
Men vi knogade på och fick ordning på det mesta.
Första sommaren gick åt till att förbereda för nästa vinter så inte samma sak skulle upprepas. Vi satte ut frostvakter lite var stans, lagade fler tak, målade och fixade med det mesta. Det blev till exempel ett helt nytt tak på norra flygeln.

Hantverk

Vi hade verkligen otur, de två första vintrarna här var riktiga vargavintrar med under 30 minusgrader i flera veckor och inte en enda tödag under hela de långa vintrarna. Det gick åt massor med olja och el, men vi redde ut det med. Ny isolering på vinden och tätning av fönster och dörrar har gjort nytta. Så den här vintern har vi äntligen hunnit med att hantverka lite, som är vårt stora intresse.
Christine målar förstås tavlor och har sina utställningar. Dessemellan syr hon kläder, de är ju båda lajvare. Hon är duktig på att brodera, brickbandsväva, nålbinda, sidenmålning m.m. Inte minst bakar hon de finaste bröllopstårtor, se bild nedanför.
Eva-Marie knypplar, väver, stickar, virkar, gör frivoliteter och en massa annat.
Thorbjörn gör knivar, jagar, skjuter tävlingsskytte både med pistol och revolver, gör pilbågar och armborst och tävlingsskjuter även med dem.
Mats är händig i största allmänhet och mycket duktig med snickeri, vilket sannerligen behövs här. Han har till exempel tillverkat nya bord och bänkar till värdshuset i magasinet.
Tillsammans fungerar vi bra och det som den ena inte kan, klarar den andre.
Allt är ätbart.

Din rubrik