Byalaget

Historik

Byalaget startades 1 september 2002. Tanken var att man skulle försöka hjälpas åt att hålla områdena runt Björnhyttan i gott skick. Man skulle också anordna Björnhyttans dag under sommaren.
Vad vi åstadkommit så här långt är busskur, informations- och anslagstavla, skyltar om sevärdheter, räcke vid bron till hyttbacken, en bad- och grillplats,  fårstängsel runt hyttbacken och slyrensning längs vägen. 
På bilden nedan syns när vi samlats för att röja och jämna ut marken vid badplatsen. 
Vi har beviljats ett bidrag från Stena Renewable för att rusta upp våra gamla informationsskyltar och anslagstavlor. Vi ska också på flera olika sätt kunna bereda allmänheten tillträde till områdena runt Björnhyttan, t.ex. genom utmärkta promenadstråk.

Björnhyttans dag

Varje år i slutet av juli anordnar vi tillsammans med Ludvika Kommun Björnhyttans Dag. Det är en dag (under en hel veckas arrangemang) där bygden ställer upp och minns den stora poeten Dan Andersson. Han har ju anknytning till många områden i Ludvika Kommun.
På våra dagar har olika artister uppträtt. Heide Bayer, Stikko Per, teatergruppen Salomo från Falun, fågelhärmaren och trubaduren Rolf Jacobson är några som gästat oss. Sommaren 2012 hade vi bokat Staffan Hellstrand och Pajso.
Det är matservering i magasinet och fika uppe vid sommartorpet. Dessutom finns det sidoarrangemang som t.ex. ponnyridning och hantverksmarknad.
Serveringen i magasinet går i sekelskiftes stil (alltså 1800-1900). Sommartorpet lockar som vanligt med gott fikabröd.

Fest

Någon dag under året samlas vi för att koppla av och umgås. Det är ju ganska mycket jobb med både Björnhyttans dag och våra projekt, så lite uppmuntran behövs också.
Förra året invigde vi bad- och grillplatsen. Vi grillade och åt god mat, som vi hjälpts åt att anskaffa. Till och med en fin tårta hade någon tagit med. Efter maten hade vi femkamp och då fick även barnen lite roligt. Det var en fin dag.

Dalahäst

Tillsammans har vi designat en egen Dalahäst. Många hästar som arbetade i Bergslagen var gråfläckiga till färgen, de ljusare ringarna symboliserar också de många silvermynt som rullade in med järnhanteringen. De röda slingorna på manen och i svansen symboliserar Björnhytteån eller som den tidigare hette Näbbängsån, som rinner genom byn. Den gröna färgen är all skog som finns runtom, det röd-vita hänvisar till att nästan alla hus har de färgerna. Ringen med pilen är märket för järn och framtill under hakan står det 18CvH18, koden man stämplade tackorna med. Mitt uppe på sadeln finns också en björntass.

Din rubrik

Numera kan man också som icke boende i byn Björnhyttan gå med i Björnhyttans Vänner till en kostnad av 20 kr per person och år. Då får man delta i de evenemang som görs på Björnhyttan, tex whisky- eller vinprovning, pubafton, underhållning m.m. Program sätts upp på anslagstavlor runt om i Ludvika trakten. Välkomna.