Dagens Björnhyttan

Herrgården

Den nuvarande herrgården byggdes 1850. Den gamla monterades ner och byggdes upp igen på höjden ovanför stallet. Den användes ett tag som skola och postkontor. Den är idag tillsammans med det stora vita huset avstyckat från herrgården. Där gjordes TV-inspelningen Sommartorpet.
Herrgården förvärvades av sina nuvarande ägare oktober 2009. Huvudbyggnaden på herrgården bebos idag av två familjer, Thorbjörn och Eva-Marie Tomtlund samt deras yngsta dotter Christine Tomtlund och hennes man Mats Andersson.
Norra och södra flyglarna är idag uthyrda.

Uthus med klockstapel

Till herrgården hör, förutom de två flyglarna, ett uthus med tillhörande klockstapel. I klockan ringde man när det var dags för middag. Men budet mottogs med blandade känslor, en del fick bara halvrutten sill. 

Brygghus

I brygghuset fanns det tvättmöjligheter för de familjer som bodde på gården. Vid något tillfälle bodde totalt fem familjer i stora huset och då behövdes ett ställe där man kunde tvätta sina kläder. Pannmuren finns fortfarande kvar. Senare gjorde man en bastu, men den är tyvärr borta idag. I källaren finns två rymliga matkällare.
Huset används inte som bostad, golv och väggar är råcement och det är både svårt och dyrt att hålla värmen vintertid. Men lokalerna används bland annat för syltkokning och batikfärgning. Bra med ytor som tål nedstänkning.

Stall

Ett stort stall med 7 boxar för stora hästar finns, se separat flik på denna hemsida. Boxarna hyrs ut.
Det finns fina ridvägar och en träningsoval för travare. I stallet finns sadelkammare, fikarum, spolbox och bra utrymmen för förvaring av foder, strö och sulky.
Bra betesmark finns i anslutning till stallet.
Det finns separat väg in till stallet men byggnaden kan också nås genom en allé från gården.

Diverse byggnader

Bortom stallet ligger en gammal såg. Tyvärr är maskinerna borta så byggnaden används som förråd. I det gamla fikarummet har vi inrett en ateljé åt Christine som målar. 
Bredvid ligger ett slakteri som jaktlaget hyr samt ett båthus.

Garage

Till gården hör också ett stort garage med snickarbod på övre plan. På baksidan finns ytterligare 5 carportsplatser för bilar och traktor. Mitt emot ligger en lada ihopbyggd med en liten knuttimrad lada. Används bara som förråd.

Magasin

I anslutning till gården ligger en gammal trösklada från 1700-talet och ett sädesmagasin från 1851. Tröskladan är i dåligt skick, men den kommer att rustas upp under sommaren 2014. I magasinet finns ett restaurangkök vilket gör att vi kan hyra ut för olika tillställningar. Vi har redan haft många bröllop, hönsauktion, dop, gudstjänst m.m. Magasinet har rustats successivt, bland annat har baren gjorts om helt i medeltida stil. Till sommaren 2014 väntas mer ombyggnad. Då ska man iordningsställa en svit för övernattning, också den i medeltida stil.
Magasinet sköts av Värdshuset Kaggen, ett eget företag som hyr magasinet av herrgården.
För förfrågan och beställning var god ring Christine Tomtlund tel nr 0738209777 eller Mats Andersson 0735817617.  

Medeltid

Här är det uppdukat för ett medeltida arrangemang.

Din rubrik

Bröllopsdukning på tredje våningen.

Din rubrik

En smaskig förrätt.

Din rubrik

Och så var det dags för den fina bröllopstårtan som Christine gjort. T.o.m. blommorna går att äta.

Boende

Mitt emot själva herrgården finns en gammal smedja och högre upp ligger ytterligare tre bostadshus. Det ena har tidigare varit skola. Dessa hör inte till herrgården. När Björnhyttan blomstrade fanns det runt 500 personer i området. Numera är vi förutom herrgården ca 14 åretruntboende familjer och en del sommarboende.

Ruiner

Mitt emot garaget finns det gamla ruiner efter det stora kolhus som låg här en gång. Det gick åt mycket bränsle till masugnen och det var viktigt att kolet förvarades torrt.
Mitt emot finns det en gammal varggrop. I Dan Anderssons diktning benämndes Björnhyttan för Varghyttan. Även idag finns det gott om vilda djur: Björn, lo, varg och häromdagen spårade man en järv. Vi har vid flera tillfällen haft bävrar som byggt nere vid ån men de har flyttat längre bort nu. Under sommaren 2012 observerade vi en utter och bävrar har byggt sina hyddor längs Näbbängsån. 
Sommaren 2011 gjorde byalaget i ordning en bad- och grillplats.
Det finns också en anläggning för fiskodling. Högre upp efter vägen mot Fjällberget finns två tjärnar med ädelfisk som planterats ut. Det krävs fiskekort för att få fiska och att bli medlem i fiskevårdsföreningen är en lång process.