Hantverk

Hantverkscafé

Vi planerar att starta ett hantverkscafé, kanske i samarbete med NBV. Gör gärna en intresseanmälan till tel. 0730 311 422 och fråga efter Eva-Marie eller genom att maila till valbotomten@yahoo.se.
Caféet är upplagt så att man själv tar med det hantverk man håller på med. Varje gång sker en genomgång av någon teknik. Vi kan hjälpa till med och även lära ut väldigt många olika hantverk t.ex. knyppling, frivoliteter, klädsömnad, broderi, virkning, stickning, sidenmålning, tvåändsstickning, nålbindning, brickbandsvävning, flätning av björnmossa, växtfärgning m.m.
Vi kan också tänka oss att hyra in andra kursledare för en speciell teknik om intresse finns.
Det kommer att finnas ett planerat program, men man kan delta i de avsnitt som man själv önskar. Man behöver inte heller vara med på just den tekniken som presenteras utan man kan fortsätta med vad man håller på med sedan tidigare. Hur ofta vi kommer att träffas beror lite på deltagarna, men vi startar med varannan vecka.
Kursdeltagarna tar med sitt eget material, i vissa fall kan material lånas av oss mot en depositionsavgift (till exempel knyppeldynor) eller beställas i förväg. Vi kan vara behjälpliga med råd om lämpliga materialleverantörer.
Enklare fika ingår i priset. Var snäll och meddela om det är något du inte tål.
Pris per gång är ca 50 kr men kan variera något beroende på om vi har någon speciell handledare.
Program kommer att anslås på den här sidan och på anslagstavlor runt om i bygden och även i NBV:s program.

Brickbandsvävning

Kanske brickbandsvävning låter intressant att prova på.
Vi utgår från ett material som hemslöjdskonsulent Lousie Ström gjort. Hon har gjort en CD-skiva med mycket bra instruktioner, även filmade. Dessutom finns massor av bra tips och mönster, både enkla och svårare. CD:n och material för brickbandsvävning kan beställas genom oss. Det finns t.o.m. påbörjade arbeten så man slipper förarbetet. Bra om man vill prova hur tekniken fungerar.
Det som behövs är garn i lämplig kvalitet, t.ex. lin, ylle, bomull eller silke. Brickor att göra skäl med, bältesspännare, skärp eller annat bälte, sax och sticka att linda upp garn på.
Här kommer några exempel på brickband.
Detta band är vävt med fristående hjärtan i lingarn.

Det går också bra att väva in bokstäver.

Lin och ull

Eller varför inte starta med ett band där man plockar in mönstret. Banden går väldigt fort att väva och väljer man ett enkelt mönster kan man faktiskt arbeta framför TV:n.

Silke

Har man gott om tid och stort tålamod så kan man välja att väva bandet i silke. Gammelvärldens sysilke passar alldeles utmärkt. Kan ibland vara svårt att få tag på, men tygaffärer som funnits länge brukar ibland ha lite undanstoppat. Annars kan man också hitta spolar på loppis eller auktioner. Håll ögonen öppna.
Detta band är bara en halv centimeter brett och om man är flitig så väver man ungefär 1 cm i timmen.

Kombination

Användningsområden för banden är många. Jag har kantat en yllecape med ett ylleband. Här under ses en tovad väska som jag garnerat med ett enkelt band. Axelremmen är av två hopsydda band.

Damast

Damastvävning är Eva-Maries stora hobby förutom fotografering. Det finns en ofantligt stor variationsrikedom, det är bara fantasin som sätter gränser. Lin är också ett mycket trevligt material och lystern blir så fin. Mönstren framträder bra.

Knyppling

Knyppling är också en passion. Det har blivit en massa dukar, garneringsspetsar, spets till hättor för hembygdsdräkter m.m. Detta ska bli en brudkrona.
Till detta behövs en knyppeldyna, som vi lånar ut mot en depositionsavgift, knyppelpinnar, garn och massor med knappnålar. För att få på garnet på spolarna är det lättast att använda en spolmaskin. Om du väver har du säkert en redan, annars kan du låna av oss.

Här nedan syns en annan modell.
Brudkronor kan beställas eller hyras av oss. Vi har många olika sorter, även virkade och knutna. Under helgen 27-28 juni 2015 har jag utställning av mina brudkronor på Kulturglimtar som går av stapeln i Kopparbergstrakten. Själv står jag och Christine på St. Kumlan. Välkomna

En knypplad duk. Den gjordes i två drygt 1 dm breda längder som sedan syddes ihop.

Frivoliteter

Man kan också göra spetsar och brudkronor i den gamla tekniken frivoliteter. Det enda man behöver är garn, oftast DMC virkgarn, en liten skyttel och en virknål för picot-öglorna. Det är väldigt lätt att ta med om man t.ex. reser bort, går på syjunta etc.

Nålbindning

Louise Ström som nämndes tidigare under brickbandsvävningen har också gjort en CD om nålbindning. Även den är mycket konstruktiv med både bilder och filmer. Det finns till och med instruktioner för vänsterhänta. Även denna CD kan beställas genom oss.
Material för nålbindning är yllegarn och en nål. Man kan enkelt göra en egen nål av en glasspinne. Tycker man tekniken är rolig och vill göra mer, är en nål av ben eller horn att rekommendera. Vi kan leverera sådana för en billig peng.
Observera! Det är viktigt att man använder riktigt ullgarn annars kan man inte skarva garnet.

Arbeta med björnmossa

Att binda små spisborstar eller fläta mattor av björnmossa hör till en gammal teknik. Det jobbíga är att plocka björnmossan. Observera man behöver ha markägarens tillstånd. Vackert band, kanske brickbandsvävt, knyter man ihop med och till mattan behövs långa pinnar att säkra den med så den håller ihop.

Stickning

Vanlig stickning och virkning kan både Christine och Eva-Marie hjälpa till med. Men varför inte prova på tvåändsstickning. Här nedan syns vantar och handledsvärmare.

Stickning med pärlor

Här har vi virkat en handledsvärmare med pärlor som garnering.

Smygmaskvirkning

En annan virkteknik är att virka med bara smygmaskor.

Akrylmålning

Christine målar mycket i akryl och i akvarell. Hon har mycket att lära ut. Här nedan syns ett porträtt av en hund. Hon gör porträttmålningar på beställning, pris beror på djur, storlek på tavlan m.m. Man lämnar en depositionsavgift men resterande belopp betalas inte förrän kunden är helt nöjd med tavlan.  

Glasristning

Christine kan också visa hur man ristar i glas. Hon har gjort både tavlor, vaser, dricksglas, speglar m.m.

Knivar

Thorbjörn gör knivar. Så småningom kanske vi får igång vår smedja, men än så länge så får han köpa knivbladen och sedan göra skaft och slida.

Bågskytte

Han har också gjort pilbågar och armborst.